Planera kabeldragning vid belysning utomhus

När en trädgård eller någon annan del av gården ska belysas är det oftast den lätta biten att välja vilken armatur som ska användas. Den krångligare delen är att veta hur kablarna ska dras och vad som behövs köpas in. Det finns även en hel del att tänka på för att få det bästa resultatet.

Belysning i träd

Det snyggaste alternativet är att gräva ner kabeln. Men innan man börjar gräva kan det vara smart att installera alla armaturer och dra kabeln ovan jord. På så vis kan allt kopplas in så att man tydligt kan se att alla armaturer verkligen sitter där man har tänkt sig och att de ger den effekt man förväntat sig. I detta läge är det fortfarande lätt att flytta på dem tills det blivit ett resultat man är nöjd med. När väl kabeln är nedgrävd är det desto svårare.

Kom ihåg att se resultatet både vid skymning och på nattetid eftersom det kan upplevas mycket olika i hur belysningen lyfter fram trädgårdens delar beroende på hur mörkt det är ute.

Är det enbart en enda armatur som ska ha ström är det enkelt att dra kabeln ut till just denna men oftast består belysning i trädgårdar av flera olika punktbelysningar och spotlights. Det enklaste sättet är då att seriekoppla allt. Kabeln dras från uttaget fram till första armaturen där en grenkontakt monteras. Armaturen kan kopplas in i en grenkontakt medan en kabeln dras vidare till nästa osv.

Beroende på vad för slags lampor man använder kommer kabelns längd bli en begränsning.

En del trädgårdsbelysning kan maximalt installeras med 15-20 meter kabel.  Orsaken är att effekten kan minska om det dras längre kabel. För att vara säker på hur lång kabel som kan dras kan instruktionerna för de olika armaturen läsas

Även halogenlampor skapar en begränsning på längden på kabeln. Så länge som den maximalt är 15 meter lång är det inga problem men när längden blir längre kommer ljusstyrkan att minska.  Ju längre kabel desto mer kommer ljusstyrkan att minska.  Vid de tillfällen som längre kabel behöver användas ska man sträva efter att använda så grov kabel som möjligt eftersom kabelns grovhet även påverkar hur mycket ljusstyrkan minskar.

Har man däremot enbart LED-lampor behöver vanligtvis inte någon hänsyn tas till kabellängden. Orsaken är att dess wattstyrka är så pass mycket mindre än andra ljuskällor och ligger vanligtvis på kring 0,3 och 5 watt. Det finns visserligen LED-lampor på högre wattantal också men dessa blir så starka att de inte vanligtvis inte används i trädgårdar.

Om alla armaturer seriekopplas är det bäst om en transformator placeras vid vägguttaget. Addera wattstyrkan på samtliga armaturer för att veta vilken transformator som passar bäst. Är belysningen på 10+10+20+5 watt kan en transformator väljas som klarar av något mer än 45watt. (Mer svar på belysningsfrågor hittar ni här)

Är det flera armaturer som ska placeras ut på flera olika ställen av trädgården är det betydligt lättare att köpa färdiga paket för utebelysning. Då följer kablar, grenuttag och anslutningar med vilket gör det mycket lätt att bygga ihop belysningssystemet.  Men allt handlar ju om man tycker om att räkna och bygga själv eller om en byggsats är att föredra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation