Olika armaturer för utomhusbelysning i trädgårdar

Fristående armaturer

Det som karakteriserar fristående armaturer är att ljuskällan sitter en bit upp likt en lykta på en stolpe. De kan användas som separata ljuspunkter i en trädgård men används mer vanligt för att markera ingångar eller lysa upp en stig/gångväg.  Fristående armaturer ger oftast ett mycket mjukt och brett ljus. De används alltså inte för punktbelysning utan mer som allmänbelysning.

Idag skall man bara använda LED belysning som ljuskällor i sina utomhusarmaturer eftersom de är så energieffektiva.

Spotlights

Spotlights används främst för punktbelysning dvs att belysa ett speciellt objekt för att lyfta fram fokus på detta lite extra. Men de kan även användas för att skapa ett s.k indirekt ljus. Genom att belysa en vattenyta reflekteras ljuset vidare och skapar indirekt ljus på ett annat ställe.

Spotlights finns i en mängd olika storlekar och kan därmed vara en belysningspunkt som lyser upp en liten blomrabatt likväl som en hel parkering.  Många spotlights sitter på vridbara delar vilket gör det lätt att justera exakt var belysning ska ske.

En variant på spotlights är de infällda modellerna. Det gör att ljuskällan syns mindre utan att belysningen för den skull minskas. Några exempel på saker som spotlights kan vara infällda i är krukor och stenar. Armaturen ser då ut som något av detta men har en spotlight infälld på ena sidan. Stenarna ser tex ut som riktiga stenar som ger ifrån sig ett mysigt sken i trädgården.

Infällda armaturer

De ovan nämnda infällda armaturerna är lampor som är infällda i  fejkmaterial. Men det finns även armaturer som fälls in i det naturliga materialet. Det går tex att fälla in i sten, mark eller trä.  Vad de infällda armaturerna används till är helt beroende på dess styrka. De starkaste kan användas för att belysa hela träd, buskar eller fasader medan de mindre kan skapa ledbelysning mellan två hus eller på gångvägen.  Många gånger används infälld armatur enbart för att skapa en mysig känsla utan att ha någon speciell funktion.

En vanlig variant är led-puckar som kan monteras i de flesta olika material. Det man behöver göra då är att borra upp ett hål som är något större än själva pucken för att sedan placera pucken i hålet och skruva åt med skruvar för att hålla den på plats. Det är även möjligt att limma om det är material som inte det går att skruva i.

Dekorationsbelysning

Med dekorationsbelysning menas en ljuskälla som är helt inbyggd i något dekorativt. Det kan tex vara vita stora stenar eller bollar som ger ett mycket mjukt ljust sken. Dessa kan placeras ut var som helst i trädgården och är dekorativ i sig själv och behöver därmed inte belysa något speciellt. Däremot kan man använda ljuset från dekorationsbelysning för att orientera besökare i trädgården eller på uppfarten när det är mörkt. Det är vanligt att använda infällda ljusslingor i marken eller tex en husvägg som dekorationsbelysning och orienteringsbelysning.

Väggarmaturer utomhus

Denna sorts armaturer är inte speciellt vanligt hos privatpersoner men desto mer vanligt på företagsmiljöer och offentliga miljöer.  Iofs ser man mer och mer av denna typen av fasadbelysning hos privata hus också. De väggarmaturer som används i uppbyggandet av belysning i trädgårdar har en ljuskälla som riktas nedåt. På så sätt reflekteras ljuset mot fasaden vilket skapar ett mjukt och behagligt ljus. Denna sorts belysning används ofta för att lysa upp en gångväg eller liknande. Detta på ett mjukt sätt istället för att behöva lysa upp den allt för mycket med t.ex. en gatlampa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation