Lampor för trädgården

I vårt mörka land spelar lampan en stor roll. Vi måste kunna tända lampor för att över huvud taget kunna leva vårt liv under den mörka tiden. Men, lamporna ger också mer än så. Ljus för mys, och ljus för stämning är nästan lika viktigt. Många tycker ju att advent och jultider går mycket lättare att genomleva, eftersom vi då av tradition omger oss med ljus i alla former. Och eftersom ljuset är så betydelsefullt känns det också bra att använda ljus utomhus. En utelampa på väggen vid entrén ger inte mer ljus än bara på trappan eller vid dörren, men det går också att ljussätta sin trädgård på andra sätt.

LED strålkastare

Exempel på LED strålkastare som kan användas i trädgård

Idag finns det många olika lösningar för ljus i trädgården. Enklast är det förstås att använda de lampor, på spjut, eller med andra monteringslösningar, som drivs av solceller och laddar upp under dagen, för att själva tända sig på kvällen. Dessa lampor ger dock inte så mycket ljus som man kanske önskar. I alla fall inte om man vill placera ljuskällan en bit bort från huset. Då får man ta till andra lösningar, och det finns också mycket att välja på.

Valet beror förstås på vad man vill belysa, och vilken belysning man vill ha. En del lampor för utomhusbruk kan du inte själv montera om du inte är mycket kunnig på el. Då får du be en behörig elektriker installera den lampa du valt. Andra lampor, som lågvoltslampor, kan du ofta ansluta själv, eftersom de brukar ha en transformator med sladd som ansluts via en kontakt.

För punktbelysning i trädgården är kanske ledlampor det bästa alternativet. Dessa lampor är mycket energisnåla, och de är inte känsliga för kyla. Inte heller är de känsliga för stötar eller vibrationer, vilket naturligtvis är en stor fördel när de står oskyddade utomhus.

Dessa lampor har inte alltid den bästa spridningen på ljuset, men vill du belysa exempelvis ett träd eller en annan vacker detalj är ju ett riktat ljus istället en tillgång.

Det är en hel konst att belysa en trädgård, och du kan ta hjälp av en ljusdesigner om du vill. Men, du kan också hämta inspiration från tidningar och TV-program, där duktiga designers och inredare ljussätter trädgårdar och andra miljöer på ett vackert och effektfullt sätt. Tänk efter vad du vill framhäva i din trädgård, och sätt allt ljus på det, eller sprid ljuset i trädgårdens alla hörn, för att kunna njuta inifrån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation