Att tänka på vid belysning i träd

Att belysa träd och buskar skapar en mysig och gästvänlig känsla i trädgården vilket gör att man kan njuta av den även när det är mörkt ute. Belysningen kan ske på många olika sätt och några av de saker man kan tänka på är följande:

Använd rätt sorts ljus

Ljus som ljus, lampa som lampa…. Nej, så enkelt är det inte. Alla lampor har olika slags färgsken. Det syns inte direkt men gör nyansskillnader på det objekt som blir belyst. Vid belysning av träd och buskar ska man alltid sträva efter att använda grönt, blått eller vitt ljus. Då lyfts grönskan fram bäst. Sker det däremot med gult eller rött ljus är risken stor att bladen ser bruna ut. Förresten svt hade en intressant dokumentär om ljus och färger som heter vad är ljus.

Tänk ekologiskt och ekonomiskt

Tidigare var det halogenlampan som dominerade i trädgården men de som jämför fördelarna hos ledlamporna kommer snart att se att dessa är betydligt bättre. Detta både för ekonomin och ekologin.  Led drar betydligt mindre energi än halogen vilket visar sig snabbt i plånboken. Dessutom håller Led mycket längre och är betydligt tåligare vilket gör att de blir mer ekonomiska i längden. I början när Led lanserades fanns inte så starka armaturer som behövdes för att belysa ett helt träd vilket gjorde att halogenlampan användes. Men idag kan Led matcha halogen på nästan alla fronter vilket gör att den rekommenderas. (Handla belysning och led lampor hos Xcen)

Led armaturer kommer i många nya former vilket skapar nya möjligheter. Till exempel finns böjliga led slangar och led tejper som kan vara roliga att experimentera med i trädgården.

Led slang

Häng inte upp – Sätt fast

Det kan vara lockande att hänga upp lättare lampor i träd genom att endast hänga upp dem på krokar. Men de som gör så kommer inte behöva vänta många dagar innan belysningen får plockas upp från marken. Surra fast armaturen hårdare än vad du tror för det när höstvindarna kommer igång.

Säkerhet tack

Orsaken att det finns armatur och sladdar som är specialgjorda för att vara ute är att de är betydligt säkrare och tåligare än inomhusprodukterna. På förpackningen framgår det alltid mycket tydligt var det är tänkt att använda de olika produkterna. Kontakterna är lätt att gömma mellan grenarna och något som inte man lägger märke till. Så välj inte små smäckra inomhuskontakter för att de ska synas mindre. Det är definitivt inte bra ur säkerhetsynpunkt.

Tänk på hela året

Under sommaren kan det vara snyggt med en strålkastare som är riktad mot den grönskande fina trädkronan eller busken med de härligt färgglada blommorna. Men vad kommer att belysas på vintern när alla löven har ramlat av? Belysningen behöver absolut inte stängas av vintertid men man bör ha möjligheten att rikta om strålkastarna. Ett grenverk kan vara mycket vackert men det blir bättre om även stammen blir belyst. Det skapar en tydligare enhet.

Använd ljusrelä

Belysning i trädgården är något som ska slås på automatiskt och detta kan ske antingen med timer eller med ljusrelä. I just detta fall kan ljusrelä vara bäst. Då startas belysningen så fort som det blir skymning oavsett när detta sker på dagen. Lite generell kan sägas att timer är bättre att ha inne medan ljusrelän passar bättre ute.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation