Att belysa trädgården – Planera först

Trädbelysning

Det första man bör göra inför installering av belysning i trädgården är att fundera ut varför man vill ha belysning. Vad är målet med belysningen? Det är nämligen mycket lätt att bara reflektera över att det är mörkt där bilen parkeras, att ingen del av trädgården syns så fort som mörkret faller och att det inte alls är lockande att ta en kvällskaffe ute på uteplatsen på höstkanten. Det vanligaste felet man gör då är att lysa upp stora delar för att det ska kännas belyst. Visserligen finns det även tillfällen då stora halogenstrålkastare är bra att installera men det är de fall som funktion går före estetik. De som behöver ha mycket stark belysning på sin garageuppfart kan med fördel välja detta alternativ men övriga bör istället mixa estetik och funktion. Detta på ett sätt som gör att det både blir mysigt och attraktivt att vara i trädgården samtidigt som det fyller en säkerhetsfunktion.

Nästa steg är att planera hela belysningen på en gång och se till att alla delar matchar varandra och därmed bildar en helhet. Precis som rabatterna planeras med en mix av olika blommor som ändå håller samma stil ska trädgårdens belysning hålla ett enhetligt tema. Tänk därför igenom behovet för hela trädgården samt resterande del av gården innan du börjar köpa in lampor, ledslingor, strålkastare eller annat. Se olika belysningsarmaturer på Xcens hemsida.

När helheten är löst kan man gå ner en nivå och fokusera på delmoment. Träd är mycket effektfulla att belysa snett underifrån men ska detta ske med en, två eller tre strålkastare? Den största faktor som avgör detta är hur stort trädet är men ännu en gång spelar även helheten in. Är det många objekt i närheten kan även dessa råka lysas upp om för många strålkastare används, vilket inte är denna belysnings uppgift.

tradbelysning-host

Trädbelysning ser väldigt olika ut beroende på årstid

Hela tiden blir det alltså en mix av det lilla delmomentets behov och trädgårdens belysning som helhet. Just i detta exempel används strålkastare för att belysa träd eller en större buske. Det man bör komma ihåg om detta sker är att alltid använda vitt, grönt eller blått ljus. Det för att skapa en mjuk belysning som lyfter fram de fina gröna bladverken. Används annat ljus kan de istället se bruna ut vilket i detta fall gör att bladen ser döda ut. Är du osäker på vilket ljus som de olika armaturerna ger så prata först med någon fackman så får du garanterat rätt produkter. En fackman kan hjälpa dig välja led lampa med rätt färgtemperatur och spridningsvinkel.

Nästa steg är att planera hur och var sladdragningen ska ske. Att gräva ner dem är det snyggaste men vissa väljer även att dra enstaka sladdar i luften om det enbart är kortare sträckor. Innan man börjar gräva är en rekommendation att ställa ut all belysning och dra sladdarna ovanjord. Detta enbart för att all belysning ska kunna testas på plats. Att det är snyggt i teorin betyder ju inte alltid att det är snyggt i praktiken. Prova de olika delarna och känn dig för minst en vecka. När du sedan är säker på hur allt ska vara kan spaden sättas i jorden.

En annan sak som bör tas med i beräkningen på planeringsstadiet är eventuell begränsning på kapacitet. De flesta är inte i närheten av att använda så mycket ström som de kan göra men med många starka strålkastare kan det bli för stor belastning om man använder äldre strålkastare. Därför skall man använda led strålkastare utomhus vilka drar mycket mindre energi.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation