Att använda trädgårdsbelysning till mer än bara trädgård

Trädgårdslampor

Att trädgårdsbelysning är till för trädgården är lätt att höra på namnet men allt för många förknippar det enbart med att belysa växter och annat som finns i den gröna delen av gården. Men inom denna kategori finns även en hel del armatur som går att använda på garageuppfarten, vid entréer eller gångvägar. Var och hur trädgårdsbelysning kan användas begränsas bara av fantasin. Förutom att belysa delar av trädgården eller belysa huset är detta några exempel på när trädgårdsbelysningen fyller sin funktionella och estetiska funktion.

Gångvägar – Att belysa en gångväg fram till t.ex. entrén eller garaget är både funktionellt och snyggt. Man ser var man sätter fötterna samtidigt som det är hemtrevligt. När det gäller stigar och gångvägar är det vanligt med downlights d.v.s. lampor som lyser nedåt vilket gör att man inte blir bländad. Många gånger räcker det med solcellslampor eftersom de inte behöver vara speciellt starka.

Trappor – I likhet med gångvägar är trädgårdsbelysning på trappor en stor säkerhetsfaktor. Istället för att belysa hela trappan med ett starkt sken kan vardera trappsteg markeras ut med betydligt mindre och mer stämningsfullare belysning. Något som är snyggt är att montera en LED-tape längst in på trappstegen. Ett annat alternativ är att sätta trädgårdslyktor jäms med trappan. Oavsett bör man vara noga med att belysningen verkligen lyser upp trappstegen så tydligt att snubbelrisk minskas avsevärt.

Entré – Att belysa sin huvudentré är en självklarhet. I dessa fall används många gånger en relativt stark entrébelysning. Men både huset och trädgården brukar ha fler entréer. Det kan handla om groventrén till huset likväl som ingångar till olika delar av trädgården. Även om man kanske inte säger entré när det gäller trädgården så finns det alltid ställen som blir som passager. Kanske börjar en stig i trädgården som leder till komposthögen en bit in i skogen. Eller går barnen alltid in på gården genom två buskar på baksidan. Detta är de ”osynliga” entréerna som lätt kan markeras med trädgårdsbelysningen.

Innanför entrén till huset, alltså hallen eller grovköket är spots på skena ett smart val av belysning. Det vanligaste märket på strömskenor för belysning är global trac skena.

Oavsett – Prova, prova och prova igen

Det är mycket stor skillnad på hur ljuset uppfattas på dagen och på kvällen. Att sätta upp trädgårdsbelysningen på dagen är funktionellt eftersom man lättast ser vad man gör men samtidigt utgår man lätt ifrån vad man tror är snyggt just då.

Då är det bättre att vänta till kvällen när det är mörkare och trädgårdsbelysningen verkligen får visa vad de lyser upp och vilken helhetskänsla det blir när allt är på plats. Det kan till exempel visa sig att det är alldeles för starkt eller för många belysningspunkter – något som är betydligt svårare att se på dagtid.

Har man trädgårdsbelysningen mycket nära huset går det att integrera den med elsystemet. Ska det däremot vara en bit bort i trädgården kan sladdarna behöva grävas ned. I detta fall är det ännu viktigare att vara säker på hur allt ska vara innan man börjar gräva.  Dra alla sladdar ovan jord först och sätt ut armaturerna. Låt det sedan vara så i nästan en månad så finns möjligheten att verkligen känna efter och förändra innan de grävs ner. Visserligen går det att göra små justeringar i efterhand men större förändringar kan bli svåra.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation